Căminul pentru persoane vârstnice din Salonta  este mai mult decât un centru de bătrâni, este ca o familie, un loc în care oameni cu povești de viață se întâlnesc și își petrec bătrânețea împreună, prin prisma amintirii anilor din tinerețe.
Pe parcursul câtorva articole doresc să vă împărtășesc câteva dintre poveștile de viață ale beneficiarilor noștri.

Pentru început vă voi povesti în câteva rânduri despre doamna Felicia, beneficiară a centrului nostru încă de la deschiderea sa.
Bunica Felicia este deosebită datorită dizabilității cu care se confruntă și pe care o învinge în fiecare zi prin desfășurarea activităților zilnice în mod autonom. Doamna Felicia are o deficiență de vedere însă în ciuda acesteia își realizează singură toaleta personală, se hrănește singură, coboară și urcă scările cu ajutorul bastonului, utilizează independent  laptopul și televizorul. Bunica Felicia are un simț al umorului foarte bine dezvoltat, iubește animalele, își îngrijește florile din fereastră. Pentru doamna Felicia, rămasă singură, căminul este sinonim cu acasă, iar colegii și personalul din cămin sunt familia. Buni Feli are mereu sufletul deschis spre semenii ei, răspândind în jurul său bunătate.

La primul contact cu ea emoțiile m-au copleșit, m-a primit cu multă căldură în camera ei și mi-a povestit despre liniștea pe care a găsit-o în familia căminului și despre marea recunoștință pe care o are față de tot ceea ce i se oferă aici, despre cum toți îi sunt prieteni, de la bucătăreasă până la menajeră, asistentă medicală și parteneri de joacă și studiu biblic.
Am sfârșit vizita mea scurtă în camera bunicii Felicia cu ochii înlăcrimați. Am realizat că un om te poate privi cu sufletul și te poate îmbrățișa cu un zâmbet fără a te vedea cu ochii fizici. Am înțeles încă o dată nemărginirea harului vieții ce ne-a fost dat de Creator și importanța de a-l folosi cu înțelepciune, indiferent de circumstanțele în care ne aflăm.
Haideți să trăim frumos și să ne privim unii pe alții cu ochii sufletului!

Cu prietenie,
Andrea Borszeki – psiholog în specialitatea psihopedagogie specială
Căminul pentru persoane vârstnice „Doris” – Salonta

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Sănătate și bucurii, doamna Felicia! Vă îmbrățișez cu drag!
    Un text scris cu înțelegere și empatie, doamnă psiholog Andreea! Sunteți acolo unde este mare nevoie. Sunt sigură că faceți mult bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *