Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm.- George Bernard Shaw
După cum am menționat în articolul trecut, bunicii Căminului pentru persoane vârstnice „Doris” Salonta au, în cursul fiecărei zile din săptămână, activități speciale de petrecere a timpului liber. Dacă în articolul precedent v-am povestit despre minunatele momente petrecute la timpul de părtășie din fiecare miercuri, azi vă voi prezenta o nouă zi din săptămână dragă bunicilor noștri și anume ziua de joi în care activitatea noastră constă în jocuri precum cele de memorie sau de societate.
Prin intermediul jocurilor bunicii noștri își antrenează memoria, își utilizează capacitățile mentale, practică competivitatea, își îmbunătățesc starea de spirit și se sprijină reciproc.
Jocul este în același timp și o modalitate de socializare, iar bunicilor noștri jocul le oferă posibilitatea de a se apropia și de a-și forma relații de prietenie cu colegii de cămin.
Ne bucurăm de momentele petrecute în cadrul acestei activități jucându-ne: Remi, Moară, Uno, Șah, Domino dar și jocuri de cuvinte.
Participarea la activitățile din ziua de joi le amintește bunicilor de vremea copilăriei și a tinereții, când alături de prieteni, colegi, copii, familie petreceau timp jucându-se. Jocul le oferă bunicilor contextul oportun pentru depănare de amintiri după cum și bunica Rozalia ne mărturisea la începutul unei ture de Remi: ”Eu jucam alături de prietenele mele, în fiecare duminică Remi! Îmi place mult să joc și acum!” Asemenea ei, bunica Angelina ne spunea despre jocul Moară: „Când eram eu copil, nu erau piese din plastic pentru moară! Aveam tablă de joc desenată de noi iar drept pioni niște boabe de fasole și de porumb, abia mai apoi am mai avut și nasturi, dar așa cum a fost mie mi-a plăcut din totdeauna să joc moară!”
Finalizez scurta prezentare de azi spunând că jocul își confirmă caracterul universal și permanent și în cadrul activităților din centrul pentru persoane vârstnice din Salonta, această caracteristică pedagogică ne arată că jocul este o realitate prezentă în viața omului indiferent de vârstă sau regiune geografică.
Vă invit, dragi cititori, să utilizați activitățile de joc în viața dumneavoastră sub orice formă, iar atunci când restricțiile ne vor permite vă invităm cu mult drag la campionatele noastre de jocuri. Până atunci ne mai antrenăm!
Cu prietenie,
Andrea Borszeki
Căminul pentru persoane vârstnice „Doris” Salonta